ESSLLI - Poletna šola logike, jezika in računalništva

Od 31. julija do 11. avgusta 2023 bo v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL) potekala 34. Evropska poletna šola logike, jezika in računalništva – ESSLLI 2023, ki je s privlačnim programom privabila kar 320 prijavljenih udeležencev z vsega sveta. Dvotedenska poletna šola ima dolgo tradicijo, saj poteka vse od leta 1989 vsakič v drugem evropskem mestu. Udeležencem, predvsem doktorskim študentom in mladim raziskovalcem, ponuja tečaje in tematske delavnice na področjih logike, jezikoslovja in računalništva. Zaradi izjemno interdisciplinarne zasnove gre za edinstven dogodek brez primere v Evropi, saj velja za glavno stično točko mladih raziskovalk in raziskovalcev ter študentk in študentov navedenih disciplin, saj jim nudi edinstven prostor za razpravo, izmenjavo znanj in skupno razvijanje novih idej.

Letošnjo poletno šolo organizirata Fakulteta za računalništvo in informatiko in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s Slovenskim društvom za jezikovne tehnologije in Slovenskim društvom Informatika. Program soustvarja prek 80 profesoric in profesorjev iz 23 različnih držav, v dveh tednih pa se bo zvrstilo kar 53 seminarjev in delavnic, ki bodo potekali v sedmih vzporednih sekcijah. Šola tradicionalno vključuje tudi večerna plenarna predavanja (ob 19h v predavalnici PA) pomembnih tujih in domačih raziskovalcev, ki so odprta širši javnosti in predstavljajo novejše znanstvene dosežke z vseh treh disciplin, letošnji program predavanj je naslednji:

1. avgust: Marko Robnik-Šikonja, Large language models for cross-lingual transfer / Veliki jezikovni modeli za medjezikovni prenos,

3. avgust: Malvina Nissim, Language Technology Society / Jezikovne tehnologije in družba,

8. avgust: Beniamino Accattoli, The Cost of the lambda Calculus and the Semantics of Sharing / Cena lambda računa in semantika deljenja,

10. avgust: Darja Fišer, The Good, the Bad and the Ugly of Language Technology Infrastructure / "Dobri, umazani in zli" v svetu jezikovnotehnološke infrastrukture.

Več o predavanjih si lahko preberete tudi na spletni strani.

Poletna šola se bo pričela z otvoritveno slovesnostjo 31. julija ob 18:45 na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Udeležence bodo pozdravili predstavniki Ministrstva za digitalno preobrazbo, Mestne občine Ljubljana, Univerze v Ljubljani in organizacijskega odbora šole, poleg izobraževalnega programa pa se bodo udeleženci in predavatelji lahko spoznavali na pestrih družabnih dogodkih in izletih po Sloveniji.

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan