Predavanje Romski jezik v Evropi – osnovni zgodovinski koncepti in struktura romskega jezika

V okviru Leta jezikov FF bo v ponedeljek, 3. aprila 2023, ob 11.20 v predavalnici 13 gostoval doc. dr. Ljatif Demir z Oddelka za indologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu. Njegovo predavanje z naslovom Romski jezik v Evropi – osnovni zgodovinski koncepti in struktura romskega jezika bo posvečeno jeziku, ki ga v Evropi govori 15 milijonov Romov, in sicer izvoru romskega jezika ter njegovi identiteti v preteklosti in sedanjosti.

Romski jezik po izvoru spada v indoarijsko skupino indoevropskih jezikov. Poleg Romov indoarijske jezike govorijo predvsem prebivalci sedanje Indije, Pakistana, Bangladeša in drugih sosednjih držav.

Praromi so prehodili dolgo pot iz Indije, preko sedanjega Afganistana, Irana, Armenije in Turčije vse do Balkana, potem pa sledi novo obdobje v usodi romskega jezika v balkanskem kulturnem okolju, med govorci balkanskih, romanskih in južnoslovanskih jezikov. Zaradi popolne odsotnosti zanesljivih zgodnjih zgodovinskih spomenikov o Romih je edini vir rekonstrukcije poti migracij romskih prednikov romski jezik (romani čhib).

Lepo vabljeni. 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan