Borec 814-816, Arran Crawford: Rahločutnost v ruševinah

Izšla je posebna dvojezična številka revije Borec.

Izšla je posebna dvojezična številka revije Borec.

Izšla je posebna dvojezična številka revije Borec, v kateri so prvič v tiskani obliki zbrani zapisi Arrana Crawforda, prvotno objavljeni med letoma 2013 in 2018 na blogih Xenobuddhism, Attempts at Living in Catastrophic Edge ter na portalih Synthetic Zero in Libcom.

Arran Crawford je zdravstveni tehnik s področja psihiatrije in pomemben, a dosedaj spregledan predstavnik blogerske teorije 2010h, kamor se med drugimi uvršča tudi lokalno bolj znani Mark Fisher.

Teme zbranih esejev so (post)nihilizem, farmakokapitalizem, pesimizem, norost, odvisnost, samomor, ksenobudizem in katastrofičnost današnjega časa. Njihovo vsebino so bolj kot vztrajno raziskovanje in rigorozna filozofija porajale intuicije in mrka razpoloženja. Namesto da bi očrtali specifičen politični ali raziskovalni program, si ti eseji prizadevajo strniti točno določeno senzibilnost. Podajajo kulturno ali zgodovinsko obliko senzibilnosti, ki vpliva na našo kolektivno reprezentacijo sveta in razkriva interpretativne sheme, ki svet delajo inteligibilen ali neinteligibilen. Njihov ton variira ter prehaja od temačne kontemplacije do fragmentiranega obupa.

Rahločutnost v ruševinah sta uredila Marko Bauer in Primož Krašovec. Eseje je v slovenščino prevedel Marko Bauer.

Povezava do objave na spletni strani Sophie

 

Zadnje novice

Prof. dr. Roman Kuhar prejemnik nagrade mentor leta 2023

Prof. dr. Roman Kuhar

Začel se je sejem akademske knjige Liber.ac 2024: Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Ministrica za kulturo RS dr. Asta Vrečko, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič in podžupan Mestne občine Ljubljana Boštjan Koritnik

Evropska akademija o mladinskem delu

Sodelujoči študenti in mentorji na tretji Evropski akademiji o mladinskem delu