Literatura v praksi

Skupna fotografija udeležencev simpozija

Skupna fotografija udeležencev simpozija

Od 15. do 19. aprila smo na fakulteti zelo uspešno organizirali petdnevno Spomladansko šolo Litprax, posvečeno dramatiki in gledališču ter recepciji literarnih del s španskega govornega področja. Srečanje je bila sklepna aktivnost projekta Erasmus+ Literatura v praksi: profesionalni izzivi pri branju, prevajanju in založniški dejavnosti v digitalni dobi (LITPRAX), ki ga koordinira Maja Šabec z Oddelka za romanske jezike in književnosti, sodelujejo pa še Univerza v Novem Sadu, Zahodna Univerza v Temišvaru, španski Svet za znanstvene raziskave (CSIC) in slovenska založba Malinc. Tokrat so se dogodku pridružili še študenti in profesorji s Češke in iz Madžarske.

V okviru projekta, ki se bo zaključil junija letos, nastajata priročnik za špansko in hispanoameriško književnost 21. stoletja in javno dostopna baza podatkov o slovenskih, srbskih in romunskih prevodih španskih in hispanoameriških literarnih del.

Študentke in študenti so aktivno sodelovali v raznovrstnih delavnicah: ustvarjali so dramatizirane podkaste, interpretirali in prevajali dramska besedila, se usposabljali za pisanje literarne kritike in razpravljali o recepciji otroške in mladinske književnosti. Program so obogatili predavanja in okrogle mize z dramatiki, režiserji, založniki in prevajalci. 

Največje zanimanje so vzbudili pogovor s priznanim španskih dramatikom Juanom Mayorgo – posnetek bo na voljo tudi na fakultetni spletni strani – in gledališki prizori, ki so jih odigrali študenti pod vodstvom Gemme Santiago Alonso.

Zadnji dan Spomladanske šole Litprax je potekal v obliki znanstvenega simpozija, ki so se ga udeležili priznani strokovnjaki iz Slovenije, Španije, Romunije, Srbije, Češke in Madžarske. Prispevki bodo izšli v reviji Verba Hispanica.

Več o samem projektu si lahko preberete na tej povezavi.

Foto: Franci Iskra in Jesika Kustec

Zadnje novice

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)