Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete so izšle nove publikacije:

  • Maja Bitenc, Marko Stabej, Andrejka Žejn: Sociolingvistično iskrenje

Sociolingvistika kot razvejana interdisciplinarna veda z različnimi metodološkimi pristopi raziskuje jezik kot družbeni pojav oz. razmerje med jezikom in družbo – tako tudi prispevki v tej knjigi na različne načine obravnavajo različna vprašanja, relevantna za slovensko jezikovno skupnost in slovensko jezikoslovje. Monografija je bila zasnovana ob 90-letnici rojstva zaslužne profesorice Univerze v Ljubljani dr. Brede Pogorelec z željo, da bi bili rezultati nekaterih zanimivih diplomskih in doktorskih raziskav, ki so bile pod mentorstvom profesoričinih učenk in učencev ter njihovih kolegic in kolegov opravljene na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, dostopni tudi širše.  

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

  • Jana S. Rošker: Kriza kot nevarnost in upanje: Etika pandemij, razcvet avtokracij in sanje o avtonomiji v transkulturni perspektivi (Studia Humanitatis Asiatica)

Kot pove že naslov te knjige, se avtorica v njej ukvarja s problematiko globalnih kriznih situacij skozi optiko transkulturnih študij. Osrednji motiv pisanja je želja po tem, da bi lahko iz različnih kulturno pogojenih razmislekov o krizi ter sovpadajočih metod, postopkov in ukrepov za njeno reševanje izluščili nekaj splošnih in povsod uporabnih koristi. Pojma krize ne razume v ortodoksnem smislu izključno težavne in problematične situacije. Prej izhaja iz predpostavke o tem, da kriza kot družbeni pojav ni vedno samo nekaj negativnega, temveč je tudi nekaj, kar nas lahko spodbudi k razmišljanju o naših utečenih pogledih na resničnost, o našem vsakdanjem delovanju in predvsem o tem, na kakšen način vidimo sebe in svojo umeščenost v svet.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

  • Lidija Rezoničnik, Seweryn Kuśmierczy: Mojstrovine poljske književnosti in filma: Faraon, Svatba, Mati Ivana Angelska (1. knjiga)

Monografija Mojstrovine poljske književnosti in filma: Faraon, Svatba, Mati Ivana Angelska predstavlja tri izbrana dela poljskega literarnega kanona in njihove filmske adaptacije, ki jih odlikuje visoka umetniška raven ter spadajo v klasiko poljske kinematografije: roman Bolesława Prusa Faraon (Faraon, 1895) in film Faraon v režiji Jerzyja Kawalerowicza (Faraon, 1965); dramo Stanisława Wyspiańskega Svatba (Wesele, 1901) in film Svatba v režiji Andrzeja Wajde (Wesele, 1972) ter novelo Jarosława Iwaszkiewicza Mati Ivana Angelska (Matka Joanna od Aniołów, 1946) in film Mati Ivana Angelska v režiji Jerzyja Kawalerowicza (Matka Joanna od Aniołów, 1961).

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)