Oddelek za umetnostno zgodovino

Poskus rekonstrukcije neuresničenega slovenskega Narodnega muzeja v Gorici (1910-1914)

Izšla je knjiga dr. Lidije Tavčar Poskus rekonstrukcije neuresničenega slovenskega Narodnega muzeja v Gorici (1910-1914).

 

Ustanovitev slovenskega narodnega muzeja v Gorici in njegovo nastajanje pred prvo svetovno vojno je bilo nedvomno narodno napredno dejanje na Goriškem, enakovredno in enakomerno vpeto v razmere, skozi katere je potekal družbeni razvoj pri vseh Slovencih. Razlaga tega stanja pri Slovencih je bila potrebna zaradi lažjega razumevanje razmer, ki so pripravljale pot kulturnim pojavom in dejavnostim, tudi takim, ki so skrbele za kulturno dediščino in njeno ohranjevanje v ustanovah, kot so bili muzeji, knjižnice in arhivi ter sorodne zasebne zbirke posameznikov ali v ustanovah (župnijski arhivi, knjižnice raznih društev, šole) posebej pomembne za Slovence na zahodnem narodnostnem robu.

 

Monografija se ukvarja predvsem z vprašanji, kako je slovenski muzej nastajal, kdo so bili njegovi pobudniki in uresničevalci, kdo so bili darovalci in kaj so darovali za nastajajočo muzejsko zbirko. Knjiga je tudi poskus miselne rekonstrukcije tega neuresničenega muzeja na osnovi dostopne literature in virov, med katerimi sta še posebej pomembna takratna lokalna časopisa, Soča in Gorica, katerih vsebina nam daje vpogled v zgodovinska dejstva, razkriva pa tudi življenjski utrip takratnega goriškega prebivalstva.

Poskus rekonstrukcije neuresničenega slovenskega Narodnega muzeja v Go (emka.si)

 

Obvestila

Oddelek za pedagogiko in andragogiko

ODPRTOST TAJNIŠTVA

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Odpoved pouka - Lipovšek

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Predavanja pri dr. Urši Valič

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Podaljšanje prijav za Bodi umetnik - 17. Mednarodni likovni natečaj

Oddelek za klasično filologijo

Tajništvo in knjižnica od 4. do 8. decembra 202