Govorilne ure

Sreda: 10:30 do 12:00 ure, kabinet 442a, po predhodnem dogovoru po e-pošti

Kabinet

442/A

Oddelek za sociologijoOddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

doc. dr. Ana Vogrinčič Čepič

Ana Vogrinčič Čepič je docentka sociologije kulture. Predava na Oddelku za sociologijo in na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Diplomirala je na Filozofski fakulteti (Primerjalna književnost in literarna teorija) in na Fakulteti za družbene vede (Novinarstvo) Univerze v Ljubljani; doktorirala pa na Fakulteti za podiplomski humanistični študij (Antropologija vsakdanjega življenja, ISH). Po dokončanem doktoratu je eno leto raziskovala in poučevala na Univerzi Southampton v Veliki Britaniji, kjer je na Fakulteti za humanistiko (Anglistika in študije 18. stoletja) tudi magistrirala.

Med dodiplomskim študijem je raziskovalno sodelovala z Inštitutom za civilizacijo in kulturo, pedagoško pa s Fakulteto za družbene vede. V času doktorskega študija je delovala kot mlada raziskovalka na Centru za medijske študije ISH.

Njeno raziskovanje se je iz družbene in kulturne zgodovine knjige in branja usmerilo v preučevanje sodobnih bralnih praks. Zanima jo predvsem vloga in prisotnost branja v vsakdanjem življenju in to, kako osebne in družbene okoliščine na različnih ravneh spreminjajo bralno vedenje. Posebej se ukvarja z načini, kako ljudje upovedujejo svoje bralne izkušnje in kako se pogovarjajo o branju, pa tudi z metodami zapeljevanja v branje.

Med letoma 2014 in 2019 je sodelovala v mednarodni COST akciji E –READ: Evolution od Reading in the Age of Digitization, je članica programske skupine »Problemi avtonomije in identitet v času globalizacije« in raziskovalnega odbora FELA (Federation of Literacy Associations), deluje pa tudi kot podpredsednica Sveta Mestne knjižnice Ljubljana.

Od leta 2018 pod okriljem Vodnikove domačije redno izvaja bralne intervjuje.

Je avtorica več publikacij, med drugim znanstvene monografije Družabno življenje romana (2008, SH), različnih poglavij in člankov (e.g. »If you read at home, it's more relaxed, there are no limits : insights into domestic reading practices of Croatian and Slovenian university students.« Literacy, 55/3, 2021; »Books, comfort and discomfort« (v soavtorstvu) v The materiality of reading, Aarhus UP, 2020; »Branje kot prostorska praksa«, Ars&Humanitas, 13/2, 2019; »Practices and technologies across two reading revolutions« (v soavtorstvu), The International journal of the book, 17/1, 2019.)

Izbor objav:

VOGRINČIČ ČEPIČ, Ana, KOTRLA TOPIĆ, Marina. If you read at home, it's more relaxed, there are no limits : insights into domestic reading practices of Croatian and Slovenian university students. Literacy. 2021, vol. 55/3

VOGRINČIČ ČEPIČ, Ana et al.: Books, comfort and discomfort : observations from six focus group interviews. V: SCHILHAB, Theresa (ur.), WALKER, Sue (ur.). The materiality of reading. 1st edition, 1st impression. [Aarhus]: Aarhus University Press, 2020. Str. 24-34

Vogrinčič Čepič, Ana; Kukkonen, Karin. “Practices and technologies across two reading revolutions : reading the eighteenth century into the twenty-first”. The International journal of the book, ISSN 1447-9567, 2019, vol. 17, iss. 1, str. 27-37.

Vogrinčič Čepič, Ana; Petek, Polona. »Čefurji raus! : večkulturna zamišljanja slovenske identitete v knjigi in filmu«. V: KUHAR, Roman (ur.). Identitete na presečišču kriz, (Zbirka Razprave FF, ISSN 2335-3333). 1. izd. Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete. 2019, str. 153-179.

Vogrinčič Čepič, Ana, Kuzmičová, Anežka, Días, Patrícia. “Vpliv fizičnega prostora in družbenega okolja na bralno izkušnjo : izsledki študije šestih fokusnih skupin”. Knjižnica : revija za področje bibliotekarstva in informacijske znanosti, ISSN 0023-2424. [Tiskana izd.], okt. 2018, 62, [št.] 3, str. 51-67.

Obvezni predmeti

Izbirni predmeti

Sodelavke in sodelavci oddelka

Dogodki

09. 11. - 11. 11. 2023
Oddelek za arheologijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

26. Neolitski Seminar 'Evrazijski neolitiki: kako so se kulture in družbe razvijale in zakaj je to pomembno'

17. 10. - 26. 10. 2023
Oddelek za pedagogiko in andragogiko, Oddelek za sociologijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Vabilo na ogled kratkega dokumentarnega filma Koliko pa ti šteješ?

10. 10. 2023
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Konferenca o zdravi dolgoživosti

05. 10. - 15. 10. 2023
Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Kako si v odnosih?

05. 10. 2023
Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Predstavitev knjige: »Vsakdo mora imeti priliko, da udejstvi vse svoje telesne in duševne moči.« Milko Brezigar in prvi slovenski program narodnega gospodarstva