Kontakt

+386 1 2411 222
asta.vrecko@ff.uni-lj.si

Govorilne ure

Govorilne ure potekajo samo po predhodnem dogovoru.

Kabinet

342

Oddelek za umetnostno zgodovino

doc. dr. Asta Vrečko

Dr. Asta Vrečko je docentka in znanstvena sodelavka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete je članica programske skupine Slovenska umetnost in umetnost Srednje Evrope in Jadrana (P6-0199) in projektne skupine Likovno in arhitekturno razstavljanje med umetnostnimi in ideološkimi koncepti. Primer Slovenije, 1947–1979 (J6-3137). Bila je tudi izvajalka proseminarja in terenskih vaj. Od leta 2013 predava kot zunanja sodelavka Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Nekaj let je bila sodelavka in predavateljica na šoli Svet umetnosti. Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje (SCCA-Ljubljana), nato Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki. Kot mlada raziskovalka je bila zaposlena na Pedagoški fakulteti na Univerzi v Ljubljani. V tem času je delovala kot likovna kritičarka za časopis Pogledi (Delo). V študentskih letih je bila predsednica društva študentov umetnostnih zgodovinarjev in sodelovala s časopisom Tribuna ter bila članica programskega odbora Delavsko-punkerske univerze, pozneje Inštituta za delavske študije. 

Pri svojem raziskovalnem in strokovnem delu se posveča slovenski in jugoslovanski umetnosti 20. stoletja, s poudarkom na študiju in organizaciji umetnikov, zgodovini razstavljanja in kulturni politiki v času obeh Jugoslavij ter taboriščni umetnosti. Sodelovala je pri številnih razstavah in večjih projektih v osrednjih kulturnih institucijah (Moderna galerija, Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana, Nacionalni muzej za moderno umetnost, Zagreb, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki). S kuratorsko ekipo je leta 2021 predstavljala Republiko Slovenijo na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah.  

Med drugim je v Moderni galeriji skupaj s dr. Martino Malešič sokurirala razstavo: Novi prostori, nove podobe. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov (2016), bila je del bienalskega kolektiva 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva in sokustosinja razstave Društvo likovnih umetnikov Ljubljana: 35 let (2017). Kot članica kuratorske ekipe (Blaž Babnik Romaniuk, dr. Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko) je bila s strani komisije Muzeja za arhitekturo in oblikovanje izbrana za predstavitev v slovenskem paviljonu Skupno v skupnosti. Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture (2021) na 17. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia. Ob razstavi je izšla monografija, ki jo je tudi souredila. Sodelovala je pri mednarodni razstavi in katalogu Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941) v Moderni galeriji, Ljubljana (2019). Bila je bila avtorica projekta Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama (2021–2022), kjer je v sodelovanju Galerije Božidar Jakac z Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu in Akademijo likovnih umetnosti Univerze v Zagrebu pripravila dve mednarodni razstavi v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu in Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, ob tem sta izšli tudi dve dvojezični monografiji. Vrečko je tudi avtorica razstave Izven okvirja. Umetnosti tridesetih let (2022) v Cankarjevem domu, ob kateri je izšla dvojezična monografija in bil organiziran znanstveni simpozij. Več let je bila v uredniškem in pripravljanem odboru mednarodnih konferenc doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti ter je del odbora mednarodnih znanstvenih simpozijev Razstavljanje na Slovenskem.

Vrečko deluje v uredniških odborih, objavlja v znanstvenih in strokovnih publikacijah, sodeluje na konferencah v doma in tujini ter predava. Za svoje delo je prejela nagrade in priznanja.

Sodelavke in sodelavci oddelka

Dogodki

01. 07. - 10. 07. 2024
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Julijski Karierni tabor za študentke in študente Univerze v Ljubljani

26. 06. 2024
Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Konferenca: Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu

21. 06. 2024
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Predavanje na temo ugovora na informativni izračun dohodnine za študente

15. 06. 2024
Oddelek za pedagogiko in andragogiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Poletna muzejska noč

12. 06. 2024
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Mateja Šeklija pred izvolitvijo v naziv redni profesor